Metodološki problemi u srpskoj sociologiji – analiza sadržaja Sociološkog pregleda - Stojšin, Snežana S; Vidicki, Vladan D (Sociološki pregled, 2018)
Značaj koji se pridaje razmatranju metodoloških problema u nekoj nauci jedan je od pokazatelјa stepena razvijenosti te nauke. Osnovna pretpostavka ovog rada, nastala na osnovu svakodnevnog dodira sa sociološkom literaturom, jeste da sociolozi u Srbiji veoma malo pažnje posvećuju metodološkim problemima. Analizom sadržaja svih brojeva Sociološkog pregleda, prvog sociološkog časopisa u Srbiji, autori rada pokušali su da ukažu na značaj razmatranja ovih problema. Analiza je pokazala da je najplodniji metodološki period srpskih sociologa, bar po učestalosti objavlјivanja metodoloških tekstova, karakterističan za sedamdesete godine prošlog veka, da je udeo metodoloških tekstova u ukupnom broju tekstova od prvog broja do danas zanemarlјivo mali (3,2%), te da se mnogo veća pažnja posvećuje kvantifikaciji nego kvalitativnim metodama.