Efekti nekih obrazovanih promena u kontekstu cilјeva reforme obrazovanja - Maksić, Slavica; Pavlović, Zoran (Sociološki pregled, 2018)
Predmet proučavanja su promene koje se odnose na ostvarivanje cilјeva obrazovanja i vaspitanja u učenju srpskog jezika, veronauke i građanskog vaspitanja, koje je donela reforma obrazovanja od 2001. godine. U ispitivanje su uklјučeni i uslovi u kojima su promene sprovedene, potrebni resursi i aktuelne društvene vrednosti. Rezultati analize relevantnih istraživanja ukazuju da nije došlo do ostvarivanja definisanih cilјeva nastave Srpskog jezika, Veronauke i Građanskog vaspitanja u želјenoj meri. Analiza ukazuje i na neobezbeđenost adekvatnih materijalnih i lјudskih resursa za realizaciju reformi, kao i na nedovolјnu podršku vrednosnog konteksta za planirani razvoj obrazovanja. Zaklјučeno je da navedene teškoće predstavlјaju izazove od čijeg rešavanja zavisi dalјa sudbina promena u obrazovanju.