Duša i budućnost obrazovanja - Reljić, Slobodan (Sociološki pregled, 2018)
Dominacije neoliberane države i njenih instrumenata moći učinila je školske programe instrumentima „naučnog humanizma”, potpuno posvećenog profanim vrednostima i ideologijama. Na početku trećeg milenijuma izvestan je geopolitički preokret „uspona Azije i opadanje Amerike”, što će bitno uticati na setove vrednosti globalne kulture, kao i promenu školskih sistema. Taj proces je povratak duše, a što bi značilo povezivanje osobe „sa svetom na bogat, suptilan i komplikovan način; na značenje prilaska drugoj osobi kao duši, a ne kao pukom korisnom instrumentu ili prepreci na sopstvenom putu”. To je složen i trajan proces s neizvesnim pravcima kretanja. Ovaj rad je pokušaj da se skicira okvir u kome će proces teći i ko će biti nosioci promena.