Trendovi promena u društvu i obrazovanju koje generiše četvrta industrijska revolucija - Bazić, Jovan R (Sociološki pregled, 2018)
U ovom radu se razmatraju promene u društvu i obrazovanju koje generišu inovacije Četvrte industrijske revolucije. Osnovno polazište u tome je da su savremene tehnološke promene u međuzavisnosti sa aktuelnim društvenim procesima i razvojnim projekcijama koje su ubrzale njihov tok. Zato se ovo istraživanje bavi analizom razvojnih strategija, informacija, izveštaja i relevantne literature na nivou dokumenta, pa je u njemu primenjen analitičko-deskriptivni metod kako bi se identifikovali i opisali osnovni činioci tehnoloških i promena u društvu i obrazovanju koje generišu inovacije Četvrte industrijske revolucije, kao i njihova međuzavisnost. Inovacije ove industrijske revolucije, kao i kod prethodnih, istovremeno utiču na razvoj i uređenje društva, njegovu strukturu i dinamiku, vrednosni sistem, kao i na svakodnevni život lјudi.