Komunikološko-sociološke odlike diskursa o evrointegracijama u dnevnoj štampi Srbije - Milutinović, Irina R (Sociološki pregled, 2018)
Polazeći od pretpostavke da masovni mediji imaju značajnu ulogu u kreiranju pozitivnog ili negativnog imidža Evropske unije, cilј rada je da, na temelјu komunikoloških i socioloških teorijskih saznanja i metoda, utvrdi glavne odlike diskursa o evrointegracijama koji se konstituiše u dnevnim štampanim novinama u Srbiji. Metodom analize sadržaja i diskurzivne analize 376 novinskih tekstova iz prigodnog uzorka, identifikovana su osnovna obeležja izveštavanja o procesu evrointegracija u dnevnoj štampi Srbije: proaktivni pristup događajima; informacioni deficit; nacionalizacija evropskih tema; razuđen kvalitet izveštavanja; slaba medijska inicijativa; naglašena informativna a podređena medijatorska uloga novinara; nevidlјivost participiranja građana Srbije kao aktera u obradi evropskih tema.