Interesi i korupcija - Joković, Milica S (Sociološki pregled, 2017)
U radu se analizira povezanost interesa i korupcije, posebno korupcije i političkih interesa. Najpre, razmatra se pojam interesa, odnosno njegova značenja i značaj kako za pojedinca, tako i za društvo. Data je i klasifikacija interesa Albiona Vudberija Smola (Albion Woodbury Small). Posebno je istaknut susret različitih interesa sa kojim otpočinju sukoblјavanja među lјudima. Analizirani su pojedinačni, posebni i opšiti interesi, kao i njihovi međusobni odnosi. Obrađena su i dva nivoa sukoba interesa: sukob javnog i privatnog interesa i sukob interesa u okviru javnih položaja. Odnos interesa u društvu i politici najbolјe se rešava donošenjem zakona, odnosno uvođenjem vladavine prava u politički poredak. Bez toga interesna orijentisanost političara može lako da završi