Mitologeme geopolitičkih sukoba - Zivkovic, Predrag; Samardžić, Obrad (Sociološki pregled, 2026)
Da bismo otklonili dionizijsko narativni nemir iliti sumnju u epistemologiju rada, kazaćemo da autorsko saopštenje koje je sadržano u ovom višeslojnom deskriptoru predstavlja sociološko-filozofsko, ali i psihoanalitičko tumačenje regionalnih sukoba, čija je mitološka strana uspjela, ne samo političkim panacejama o spasu „demokratskog duha“ već mnogo složenije, mitologemskim dodirima da okupi „istorijske aktere“ i ujedini ih u rehabilitaciji svojih „geopolitičkih legata“. Ovdje se prepoznaje uticaj Karla Gustava Junga i Karla Kerenjija čija mitologemska baština će nam pomoći u analizi savremenih „geopolitičkih buđenja“, fenomenološki bi zaključio Aleksandar Dugin. Ponekad je i ona, da se pozovemo na pomenuti gorostasni dvojac, važnija u opisu geopolitičkih snaga, odnosno društvenih bojišta, od bilo kakve anticipirane i dnevno informisane mirnoće ili, bolje reći, geopolitičke nejasnoće jer je u toj arhetipskoj strukturi zadržan onaj „religijski bunt“ koji se smatra vlastodršcem regionalnih i globalnih sukoba. Kroz navođenu hrestomatiju regionalnih sukoba sa određenim izborom arhetipskih primjera, kako na postsovjestkom tako i na bliskoistočnom prostoru, nastojaćemo da obrazložimo njihove arhetipske i geopolitičke prediktore.