Kulturalni secesionizam „Sandžaka“ i regionalna bezbednost - Antonic, Slobodan (Sociološki pregled, 2026)
U prvom delu rada razmatraju se dva primera kulturalnog secesionizma iz Raško-polimske oblasti („Sandžaka“) – uvođenje „bosanskog jezika“ i apel na Bošnjake da bojkotuju Deda Mraza. U drugom delu rada daje se pregled autonomističkih zahteva (1991–2025) bošnjačke elite iz Starog Rasa, koji se najčešće svode na želju da se uspostavi autonomna država pod NATO protektoratom. U trećem delu rada analiziraju se iredentističke pretenzije da se „Sandžak“ pripoji Bosni i Hercegovini, odnosno Kosovu*. Razmatraju se i realni bezbednosni rizici koji proističu iz ovakve ideologije i kulturalne prakse ne samo po teritorijalni integritet Republike Srbije već i po mir u regionu.