Društveni konteksti porodične strukture i kvalitet života adolescenata: poređenje dvoroditeljskih i jednoroditeljskih porodica - Јаредић, Биљана Н.; Радојевић, Татјана С.; Радовић, Оливера Б. (Sociološki pregled, 2026)
Istraživanje je ispitivalo razlike između adolescenata iz dvoroditeljskih i jednoroditeljskih porodica u socijalnim strategijama, porodičnim interakcijama i temporalnom zadovoljstvu životom. Uzorak je činilo 202 adolescenta uzrasta 14–19 godina. Primenjeni su relevantni upitnici. Rezultati pokazuju da socijalne strategije i porodične interakcije predviđaju značajan procenat varijanse temporalnog zadovoljstva. Adolescenti iz dvoroditeljskih porodica pokazuju više zajedništva i veće zadovoljstvo životom, dok su konflikt i izbegavanje socijalnih situacija izraženiji kod jednoroditeljskih porodica. Primanja porodice i doba pri rastavi roditelja pozitivno su povezani sa zadovoljstvom životom.