Svetozar Marković (1846–1875) u kulturi sećanja kod Srba - Elezović, Zvezdana (Sociološki pregled, 2026)
Autorka rada istražuje mesto Svetozara Markovića u kulturi sećanja kod Srba, sa posebnim osvrtom na institucionalne i spomeničke oblike koji čuvaju i oblikuju njegov istorijski i simbolički značaj. Jedna od najistaknutijih ličnosti srpske socijalističke misli i demokratske tradicije 19. veka, Marković je postao važan i trajan simbol društvenog angažmana, prosvetiteljstva i ideje socijalne pravde. Njegovo ime nose brojne ustanove u Srbiji – od obrazovnih i kulturnih institucija, kao što je Univerzitetska biblioteka „Svetozar Marković“ u Beogradu, do nekadašnjeg grada Svetozarevo (današnja Jagodina) – što svedoči o širini i trajnosti njegovog mesta u kolektivnom pamćenju. Bista Svetozara Markovića ispred Univerzitetske biblioteke u Beogradu stoji kao simbol akademske i idejne tradicije koju je on utemeljio. Polazeći od teorijskih postavki kulture sećanja, u radu se pokazuje da je Markovićeva ličnost u javnom diskursu bila predmet različitih ideoloških tumačenja u zavisnosti od istorijskog konteksta.