Pošasti modernizacije i pohvala patrijarhatu u „Srbiji na istoku“ Svetozara Markovića - Milosavljević, Ljubinko (Sociološki pregled, 2026)
Autor u ovom radu čini najpre kratak osvrt na neke vrednosti, još više na mane savremenog sveta, s ciljem da modernizovani svet suoči sa patrijarhatom, o kome opširno piše Svetozar Marković u Srbiji na istoku. Za razliku od danas dominirajućeg trenda da se patrijarhalni način života omalovažava, a njegove vrednosti ignorišu, Svetozar je ispisao svojevrsnu pohvalu patrijarhatu, ali je iskazao i žaljenje što se srpsko društvo, sa oslobađanjem od Turaka i uređenjem sopstvene države, nije gradilo na svojim patrijarhalnim osnovama već se birokratizovalo po nekim zapadnim uzorima, i to pošto ih je i sam Zapad napustio. On je Srbiji video mesto na Istoku, među slovenskim narodima i državama, čiji su društveni temelji bili takođe patrijarhalni. Međutim, istorijski tokovi, nasuprot Markovićevim očekivanjima, išli su uglavnom u suprotnom smeru. Rad ima za cilj da suoči dva sveta, patrijarhalni, o kome svedoči S. Marković u svojoj najznačajnijoj knjizi, i moderni, kako je sagledan u literaturi i autorovom neposrednom empirijskom uvidu. Pritom će u analizi biti primenjen istorijski pristup i komparativni metod.