Altruizam u životnom prostoru ruske omladine - Antonova, Natalya; Lopatina, Viktoria; Šljukić, Srđan (Sociološki pregled, 2026)
Cilj studije bio je da se identifikuje to kako se altruizam shvata i sprovodi u životnom prostoru mladih. Metodološka osnova studije bila je onlajn anketa (n = 641) i serija polustrukturiranih intervjua (n = 10) sa mladim ljudima iz Jekaterinburga i Sverdlovske oblasti, starosti od 18 do 30 godina. Rezultati studije pokazali su da većina mladih ljudi definiše altruizam kao bezuslovnu pomoć povezanu sa empatijom, odgovornošću i željom da svet učine boljim mestom. Najčešći oblici altruizma su svakodnevna dela. Istovremeno, zabeležena je opreznost u pomaganju strancima. Zaključak naglašava da altruizam zadržava stabilnu vrednost među ruskom omladinom i predstavlja važan element socijalne integracije i građanske aktivnosti.