Aksiološke dimenzije porodičnog diskursa: kvalitativna analiza ženskih blogova u ruskim i srpskim digitalnim prostorima - V. Leontyeva, Tatyana; Shchetinina, Anna; Jevtović, Zoran (Sociološki pregled, 2026)
Autori ovog rada istražuju predstavljanje porodičnih vrednosti u kontekstu ženskih blogova u Rusiji i Srbiji. Metodološki gledano, autori primenjuju analizu sadržaja, fenomenološki pristup i aksiološki okvir u tumačenju blogerskih narativa. Pretpostavka je da učestalost blogerskog angažmana u određenim tematskim oblastima u tekstualnim objavama i video-snimcima može biti zamišljena kao empirijski pokazatelj njihovih dominantnih vrednosnih orijentacija. Ključne vrednosti prepoznate u ženskim blogovima su: deca, zajednička porodična putovanja, zajedničke porodične proslave, vođenje domaćinstva itd. Primećuje se da ove vrednosti obično nisu izričito naznačene u okviru narativa, ali su implicitno prisutne. Značajne sličnosti pronađene su u pokrivenosti porodičnih tema u ruskoj i srpskoj blogerskoj sferi.