Sociološka analiza sociopatoloških pojava u djelu „Srbija na istoku“ Svetozara Markovića - Milošević Šošo Bilјana (Sociološki pregled, 2026)
U Srbiji 19. vijeka, uoči modernizacijskih procesa, javlja se kritički glas koji ukazuje na društvene, političke i moralne devijacije novog poretka. Jedan od najznačajnijih predstavnika ovakvog pogleda bio je Svetozar Marković. Njegovo djelo Srbija na istoku predstavlja politički i sociološki traktat, ali i oštru kritiku nepravdi i disfunkcija srpskog društva nakon oslobođenja od Osmanlija. Cilj rada je da, primjenom analize sadržaja i sociološkog teorijskog okvira, sistematizuje sociopatološke pojave opisane u djelu, te prikaže Markovićeve reformske prijedloge i viziju društvene transformacije. Analiza pokazuje da njegovi uvidi ostaju aktuelni i danas, kao okvir za razumijevanje sistemskih devijacija i potrebe za etičkom odgovornošću.