Od televizijskog gledaoca do digitalnog potrošača: uticaj sportskih idola na oblikovanje potrošačke svesti - Penezić, Slobodan M; Ćitić, Tatjana (Sociološki pregled, 2026)
Razvoj novih tehnologija, video-striming platformi, društvenih medija i složenih marketinških mreža transformisao je tradicionalnog TV gledaoca u globalnog potrošača. Uporedo, kada je reč o oblasti sporta, vrhunski sportisti postali su influenseri čija je snaga u promociji i prodaji određenog brenda velika zahvaljujući kredibilitetu izgrađenom u svetu discipline i postignuća, čime utiču ne samo na lojalnu publiku već i na širu populaciju. Pored ovih makroinfluensera, analiziraćemo i mikroinfluensere koje algoritmi društvenih mreža prepoznaju kao posebno uticajne u specifičnim nišama relevantnim za digitalni marketing. Polazimo od pretpostavke da medijatizacija sporta preobražava sportske idole u simbolički kapital visokog marketinškog i kulturnog značaja, ujedno podstičući nastanak savremenog društva spektakla. Istraživanje je bazirano na kvalitativnom teorijsko-analitičkom pristupu i interdisciplinarnoj sintezi uvida iz medijskih studija, sociologije sporta i marketinga, koristeći kritičku analizu sadržaja, komparativnu analizu brend ambasadora, studije slučaja i deduktivno zaključivanje. Cilj je da se prikaže kako medijatizacija sporta i uloga idola kao nosilaca simboličkog kapitala oblikuju potrošačku svest u digitalnom okruženju.