Socijalna uloga ljubavi u učenjima Eriha Froma i Pitirima Sorokina - Nedeljković, Zoran D.; Semenov, Andrej (Sociološki pregled, 2025)
Oslanjajući se na relevantnu literaturu, autori rada razmatraju tumačenja pojma ljubavi u teorijama Eriha Froma i Pitirima Sorokina. Primenom uporedne istorijske metode i hermeneutičkog pristupa analiziraju sličnosti i razlike u razumevanju ovog pojma u njihovim delima. Oba mislioca dele kritički odnos prema savremenom društvu: From prema duboko otuđenom, a Sorokin prema nesolidarnom potrošačkom kapitalističkom sistemu. From, socijalni psiholog i predstavnik kritičke teorije društva, ljubav shvata kao sposobnost koja se mora razvijati u kontekstu međuljudskih odnosa. S druge strane, Sorokin, sociolog kulture, odbacujući stavove Marksovih i Frojdovih sledbenika, razvija ideju ljubavi kao transcendentne snage koja ima potencijal za moralnu i društvenu obnovu čovečanstva, u skladu sa njegovom cikličnom teorijom društvenog razvoja.