Religijski elementi u statutima političkih stranaka u Srbiji - Vinokić, Milana (Sociološki pregled, 2025)
Osnovni cilj istraživanja jeste da ispita da li se u statutima političkih stranaka u Srbiji nalaze religijski elementi. Pretpostavka je da izvesne stranke, čak i ako naizgled nemaju religijsko usmerenje, u svojim statutima sadrže religijske elemente i da na taj način šalju izvesne religijske poruke svojim biračima. Kako bi se ovo ispitalo, izvršena je analiza sadržaja 115 statuta političkih stranaka u Srbiji. Rezultati pokazuju prisutnost religijskih elemenata u 79,1% analiziranih statuta. Pojedine stranke favorizuju jednu konkretnu religijsku zajednicu (najčešće Srpsku pravoslavnu crkvu). Pokazalo se da stranke u Srbiji u svojim statutima koriste religiju kao instrument konstrukcije i afirmacije kolektivnog identiteta, i kao način legitimizacije svojih političkih ciljeva.