Procena rizika korišćenja veštačke inteligencije u obrazovanju - Babić, Jelica; Matović, Sofija (Sociološki pregled, 2025)
Prepoznavanje etičkih izazova u integraciji veštačke inteligencije u obrazovanje pokreće brojna sociološka pitanja. Cilj rada odnosi se na identifikaciju i klasifikaciju rizika primene veštačke inteligencije u obrazovanju, uz kvantitativnu procenu verovatnoće njihove pojave u odnosu na stepen kontrole nastavnika i automatizacije veštačke inteligencije prema modelu koji fokus stavlja na čoveka. Teorijskom analizom identifikovano je 10 rizika grupisanih u četiri kategorije. Deskriptivna statistička analiza, zasnovana na procenama devet stručnjaka, ukazuje da je kombinacija visoke kontrole i visoke automatizacije najefikasnija u ublažavanju rizika, dok je niska kontrola uz visoku automatizaciju najrizičniji scenario. Buduće implikacije naglašavaju obrazovne preventivne mere pouzdane upotrebe.