Uloga veštačke inteligencije u unapređenju zaštite prava istraživača u postupku izbora u naučna zvanja - Čović, Ana (Sociološki pregled, 2025)
U oktobru 2024. godine na snagu je stupio Pravilnik o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, broj 80/2024) koji će se primenjivati od 1. 6. 2025. godine umesto Pravilnika o sticanju istraživačkih i naučnih zvanja („Službeni glasnik Republike Srbije“, br. 159/20 i 14/23) koji je trenutno u primeni. U prvom delu rada biće dat prikaz prvostepenog postupka za izbor u naučno zvanje, a zatim i studija slučaja drugostepenog postupka po žalbi pred Nacionalnim savetom za naučni i tehnološki razvoj kroz koji je prošla autorka, uz želju da stečena iskustva i pouke budu od koristi istraživačima u nekim budućim postupcima. U drugom delu rada autorka će pokušati da odgovori na dva pitanja: da li su određene situacije prepoznate kao nedovoljno jasno precizirane i pravno regulisane ili su postojeća rešenja zadržana, ostavljajući mogućnost diskrecionog tumačenja, kao i na koji način se uspostavljeni sistem eNauke i mogućnosti koje pruža veštačka inteligencija mogu iskoristiti s ciljem unapređenja zaštite prava istraživača u postupcima izbora u naučna zvanja, a samim tim i naučne politike u Republici Srbiji, uvođenjem ličnih asistenata u vidu AI avatara?