Eko-marksizam i politika ekstraktivizma prirodnih resursa: slučaj Južne Amerike - Tomic, Milos; Kesić, Dušan (Sociološki pregled, 2025)
U radu se analiziraju teorijske postavke eko-marksizma sa posebnim fokusom na aktuelnu politiku ekstraktivizma prirodnih resursa lokalizovanih na području država Južne Amerike. Cilj istraživanja predstavlja pokušaj identifikovanja i sistematični opis kapitalističke eksploatacije ljudskog rada i niza ekoloških problema koji se pojavljuju kao posledica iskorišćavanja prirode. Primenjen je komplementaran metodološki pristup koji obuhvata aktersku i desk analizu. Rezultati istraživanja ukazuju na to da latinoameričke države sve više postaju „žrtve“ tzv. ekološkog imperijalizma gde usled nedostatka odgovarajućih nacionalnih institucija dolazi do urušavanja državnog sistema sa izrazitim društvenim distropijama.