Uticaj tehnološkog razvoja na pojavu socijalnih devijacija, tumačen kroz problem alijenacije, i zavisnost od tehnologije - Luknar, Ivana (Sociološki pregled, 2025)
Tehnološke inovacije prihvatamo velikom brzinom fokusirajući se na njihove funkcionalne prednosti, dok socijalni efekti ostaju nedovoljno tumačeni. Savremene tehnologije skoro pa neosetno, ali revolucionarno, suštinski menjaju savremeno društvo i stvaraju nove društvene forme. U radu se tumače socijalne devijacije, njihova transformacija i nastanak novih formi socijalnih devijacija usled primene digitalne tehnologije. Tema je obrazložena metodom analize sadržaja objavljene naučne građe i sprovedenih istraživanja uz primenu principa multidisciplinarnosti. Rad predstavlja iskorak u identifikovanju i razumevanju specifičnih formi devijantnog ponašanja u novom društvenom kontekstu, koje su nastale usled tehnološkog razvoja. Rad ima za cilj da prikaže i analizira fenomen alijenacije iz vizure klasičnih teorijskih promišljanja u aktuelnom društvenom kontekstu, kao i da pruži identifikaciju i razumevanje različitih oblika zavisnosti od tehnologije. Naučni značaj članka ogleda se u pokušaju da se prikažu negativni socijalni efekti koji nastaju usled prekomerne upotrebe tehnologije, kao i da se ukaže na nastanak novih formi socijalne devijacije koje su proistekle iz tehnološkog razvoja, a koje pre pojave savremene tehnologije nisu ni postojale, te otuda nisu ni mogle da budu predmet razmatranja klasičnih teorijskih tumačenja. Članak pruža razumevanje i identifikaciju oblika socijalnih devijacija koji nastaju usled tehnološkog razvoja, i pruža mogućnost stručnjacima da dizajniraju preventivne programe što dugoročno smanjuje negativne posledice po pojedince i društvo.