Društveno-modelski aspekti upravljanja rizicima od katastrofa u poslovnim procesima - Tošović, Miloš (Sociološki pregled, 2024)
Savremeni uslovi poslovanja, naročito sa društvenog stanovišta, zahtevaju dodatnu bezbednost odvijanja potrebnih radnih i poslovnih procesa sa stanovišta bezbednosti i sprečavanja pratećih katastrofa i njihovih posledica po društvo, preduzeće i pojedince. Osnovni cilj ovog rada je da se kroz odgovarajuće analitičko sagledavanje razmotre društveno-modelski aspekti koji prate društveno veoma važan segment bezbednosnih aktivnosti u delu procene rizika od katastrofa. To je polazna analitička postavka koja treba u nastavku da omogući društveno veoma značajno definisanje i primenu upravljanja rizicima u različitim tehničko-tehnološkim i prirodnim procesima. Zaključno razmatranje ukazuje na direktan društveno-bezbednosni značaj sagledavanja i primene odgovarajućih modelskih aspekata u celovitom upravljanju rizicima od katastrofa i njihovog preventivnog sprečavanja u odgovarajućoj društvenoj, radnoj i životnoj sredini.