Oblici nametnutog zaborava u funkciji promene identiteta na Kosovu i Metohiji - Marjanović, Milica (Sociološki pregled, 2025)
Iako su tokom društveno-istorijskog razvoja nastupile mnogobrojne društvene promene koje su najdirektnije uticale na porodični život u celini, brojni običaji su se održali i prerasli u pravila društveno prihvatljivog ponašanja. U svetlu takvih razmatranja, glavni istraživački fokus ovog rada biće usredsređen na prizmu porodičnih odnosa u procesu ostavinskog postupka muških i ženskih naslednika, najčešće braće i sestara. Zakon o nasleđivanju Republike Srbije ne pravi razliku između muških i ženskih naslednika, odnosno dece ostavioca koja čine naslednike prvog naslednog reda; sa druge strane, običajno pravo u tradiciji srpskog društva nalaže da se ženski naslednici odriču nasledstva umrlih roditelja, te da čitavu imovinu, pre svega nepokretnosti, nasleđuje muški naslednik – brat. Naslednička izjava odricanja od porodičnog nasledstva je neopoziva. Polni stereotipi su oblikovani pod snažnim pritiskom društvenih običaja i normi, a glavna hipoteza rada odnosi se na to da su tradicija i običajno pravo i dalje jači od zakona, čemu svedoče podaci iz registra sudske prakse. U radu će biti predstavljeni podaci iz suda o ostavinskim raspravama koje su vođene za područje Opštine Kosovska Mitrovica tokom 2013. i 2014. godine, čime se potvrđuje hipoteza da se sestre i dalje odriču svog dela nasledstva u korist braće, dok je obrnuta situacija zabeležena samo u 10 predmeta ostavinskih rešenja od ukupno 135.