Tradicionalističko-identitetski obrazac u nasleđivanju kod Srba na severu Kosova i Metohije - Vučković, Branislava (Sociološki pregled, 2025)
Odnosi moći na Kosovu i Metohiji danas stavljaju srpsku zajednicu u marginalizovan položaj, a to je upravo onaj tip društvenih grupa čije je sećanje kao suprotstavljeno zvaničnom i kao izraz težnje za očuvanjem sopstvenog identiteta u neprijateljskom okruženju bilo predmet istraživanja na kojima se konstituisala kultura sećanja kao disciplina. Kolektivno sećanje se konstituiše u dijalektici pamćenja i zaboravljanja. Sećanje marginalizovanih grupa kao esencijalni element njihovog identiteta istovremeno je suprotstavljeno zvaničnoj politici sećanja. Polazeći od klasifikacije oblika zaboravljanja, koju nudi Alaida Asman, pokušaćemo da objasnimo načine, ali i uzroke i potencijalne posledice nametanja zaborava srpske kulture na Kosovu i Metohiji.