Destrukcija srpskog nacionalnog identiteta i države u poslednjih sto godina - Bodin, Milenko (Sociološki pregled, 2025)
U radu se bavimo fenomenom povezanosti dekonstrukcije i destrukcije nacionalnog identiteta. Analizirajući relevantan istorijski period, poslednjih sto godina, ukazujemo na glavne elemente srpskog nacionalnog identiteta u pokušajima njegove razgradnje, povezane sa sudbinom države. Ukazujemo na unutrašnje faktore defetističkog diskursa koji udruženi sa spoljašnjim faktorima, kao što su nadnacionalni projekat Jugoslavije i antinacionalni projekat komunističke ideologije, dovode do savremenog stanja rezidualnog karaktera države Srbije i hibridnog srpskog nacionalnog identiteta. Stanja u kome nema ni Jugoslavije a ni komunizma. Ovakvo stanje stvari ukazuje na polovičnost i nedovršenost deklarisanih promena, odnosno na „kostimiranje“ činilaca opstajanja antisrpskih formi identiteta kako na državnom tako i na nacionalno-identitetskom nivou. Artikuliše se potreba za formulisanjem javnih politika usmerenih na ozdravljenje javnog diskursa o analiziranim fenomenima.