Načini identitetske odbrane – slava i litije - Todorović, Ivica (Sociološki pregled, 2025)
U tekstu se predstavljaju aktuelne manifestacije najznačajnijih i najuticajnijih srpskih narodnih rituala (slava i litije), koji u sebi povezuju hrišćansku i narodnu tradiciju. Neki njihovi novi izrazi posebno su važni upravo danas, kada su se ponovo našli u središtu odbrane od pokušaja dekonstrukcije srpskog identiteta. Rad je najpre zasnovan na istraživanjima litijskih dešavanja (tzv. litijskih ustanaka) tokom prethodnih nekoliko godina, kao i na višegodišnjim proučavanjima novih predstava o poreklu srpskih rodova, određenih porodičnom slavom. Usled svog značaja, litije i slava su neretko bili zabranjivani, upravo kao suštinska srpska identitetska obeležja. Najnovija dešavanja su u potpunosti, i u savremenim okolnostima, potvrdila ovakav njihov status.