Društveni koreni inverznog nacionalizma - Antonić, Slobodan (Sociološki pregled, 2025)
Nipodaštavanje, prezir, neprijateljstvo, pa čak i mržnja prema pripadnicima sopstvenog društva, jesu fenomeni uočeni u mnogim zemljama. On se u ovom radu naziva inverznim nacionalizmom, ali se navode i druga imena koja se koriste u Srbiji, uz razmatranje i nekih ovdašnjih pokazatelja ovog fenomena. U drugom delu rada daje se pregled imenovanja i opisa inverznog nacionalizma u drugim zemljama (samomržnja, ojkofobija, etnomazohizam, smerdjakovština, malincizam...). U trećem delu rada iznose se neka objašnjenja ovog fenomena i ukazuje na to da on nema iste uzroke u zemljama centra svetskog kapitalističkog sistema i u zemljama (polu)periferije. Za objašnjenje inverznog nacionalizma u Srbiji najkorisnije je teorijsko objašnjenje koje je dato za malincizam u Meksiku: kao pounutrenje neokolonijalnog sistema vrednosti u funkciji normalizacije neoimperijalne dominacije.