Ideologija i naličje moderne nauke - Šutović, Milojica (Sociološki pregled, 2024)
Nauka i naučni argumenti zamenjuju se ideologijom, koja je postala instrument kapitalističke pohlepe, maksimalizacije profita i materijalizacije tehnologije. Stvara se kultura koja se uglavnom suprotstavlja naučnom rezonovanju i duhovnosti. Mnogi naučnici se bogate na način koji nauka kritikuje, i bacaju sumnju na čitavu nauku, posebno na društvene nauke. Znanje nije prioritet, već maksimalizacija dobiti privatnih investitora i zaštita prioriteta elite vlasti. Umesto istinskog angažmana, vrši se akademsko brendiranje i kontrola uma. Reč je o degradaciji akademskog rada. Izdavačka i naučna industrija rade protiv naučne zajednice. Naučni rezultati zavise od motiva sponzora. Industrijska forma nauke radi protiv naučnog progresa. Sprega s kapitalizmom je moderno naličje nauke, dato u formi ideologije, bezobzirne navale kapitala, metodom porobljavanja ljudi. Suštinsko pitanje jeste kako zaštititi slobodu i kreativnost nauke. Cilj rada je ukazati na problem i aktuelnost ovih pitanja, povezivanja nauke i propagande, instrumentalizacijom pseudonauke koja poništava svoj predmet istraživanja legitimacijom stručnog znanja. Analiza se oslanja na klasične tekstove velikih umova i primenu indikativne sociologije.