Romanipe na svakom putu - Popović Nikolić, Danijela (Sociološki pregled, 2024)
Raznovrsni fenomeni iz oblasti kulture romskog naroda podstiču romologe na naučna istraživanja, naročito ona koja bi doprinosila novim saznanjima na polju interkulturnih relacija i recentnog statusa duhovnih manifestacija. U ovom osvrtu sagledavani su rezultati istraživanja koji su predstavljeni na naučnom skupu u organizaciji SANU, a publikovani u zborniku radova pod naslovom Doprinos Roma kulturi naroda u Srbiji. Naročitu pažnju istraživači su posvetili savremenim pojavama u raznim oblastima duhovne kulture: književnosti, muzici, jeziku, oblicima kulturnog organizovanja itd.