Savremena razmatranja odnosa između nauke i religije - Đurić, Drago; Nurkić, Petar (Sociološki pregled, 2024)
Savremene debate o odnosu nauke i religije privlače široku publiku usled popularnosti samog predmeta. Međutim, ovakvoj publici često nedostaje dublje znanje o oba pomenuta polja, što za posledicu ima čvrsto podržavanje jedne od strana, kao i ostajanje pri svojim sržnim verovanjima čak i nakon debate. U ovom radu se ispituje nekoliko mogućih odnosa između nauke i religije: sukob, nezavisnost, dijalog i integracija. Osporićemo stav da su nauka i religija nezavisne i da deluju na različitim osnovama, i pokazaćemo da slični problemi postoje i u slučajevima dijaloga i integracije. Verovanja formirana u ranom uzrastu teško je korigovati, a dijalog retko menja duboko ukorenjena uverenja, čak često izazivajući i sukobe. Rad zagovara ideju da je rana edukacija o prirodi nauke i religije ključna strategija za ublažavanje ili sprečavanje njihovog sukoba.