Permanentna svetska kriza, biopolitika, i etičko-politički zaokret 21. veka - Koljević Grifit, Bogdana (Sociološki pregled, 2024)
Pitanje permanentne svetske krize u ovom članku najpre se reflektuje iz perspektive političke teorije, geopolitike i savremene političke filozofije. Apostrofira se kako je ovaj interdisciplinarni pristup neophodan za razumevanje egzistencijalne krize čovečanstva kao izraza neoliberalizma i postmoderne tj., u finalnoj instanci, kao izraza teorije i prakse biopolitike. U relevantnom smislu, artikuliše se kako je reč o stanju postistine koje funkcioniše kroz logiku ekvivalencije, te kako je jedan od paradigmatičnih biopolitičkih fenomena 21. veka upravo veštačka inteligencija. U drugom delu rada iscrtavaju se filozofske i praktične osnove za prevazilaženje biopolitičkog transhumanizma kroz savremeni etičkopolitički zaokret. Novi oblici subjektivacije pojavljuju se kao manifestacija pojmovne relacije između istine, slobode i jednakosti kao prave demokratije – a multipolarni svet se, u najbitnijem određenju, ispostavlja upravo kao svet dekolonizacije.