Veronauka u srpskim školama od 1990. do danas (razlozi uvođenja, aktuelno stanje i perspektive) - Todorović, Dragan; Đorđević, Dragoljub; Kuburić, Zorica (Sociološki pregled, 2024)
U sistem institucionalnog obrazovanja u Srbiji verska nastava uvedena je u jesen 2001. godine. Odluka o novom predmetu doneta je na političkom nivou, posebnom odlukom srpske vlade i njenog tadašnjeg premijera dr Zorana Đinđića, bez saglasnosti nadležnog ministarstva. Nakon dvodecenijskog sprovođenja predmeta verska nastava u obrazovnom sistemu Srbije, nameće se pitanje ocene učinka i uticaja religijskog obrazovanja u srpskim državnim osnovnim i srednjim školama. U kojoj meri se podudaraju, a u kojoj su suprotstavljeni sekularni školski program, zasnovan na pozitivnim naučnim saznanjima i dogmatski konfesionalni pristup pitanjima socijalizacije i vaspitanja celovitih ličnosti? Nakon kratkog istorijskog preseka zastupljenosti verske nastave u Srbiji, autori se u svom radu kritički osvrću na: 1. udžbenike za veronauku i status veroučitelja, 2. domete i efekte dvodecenijskog sprovođenja nastave veronauke u srpskim školama, 3. funkcije verske nastave u državnim školama i 4. aktuelne rasprave stručnjaka različitog profila o mestu i dobrobitima striktno konfesionalnog modela verske nastave u školskom sistemu. Na kraju rada nude svoj predlog načina unapređenja religijskog obrazovanja u Srbiji.