Aspekti institucionalne religioznosti, odnosno (ne)kredibilnosti evropskog društvenog istraživanja u Crnoj Gori - Bakrač, Vladimir (Sociološki pregled, 2024)
Koristeći podatke Evropskog društvenog istraživanja (engl. ESS) iz 2018/2019. i 2020/2021. godine, autor proučava savremenu versku strukturu u Crnoj Gori koristeći varijable obuhvaćene ovim istraživanjem: versku identifikaciju, samoprocenu religioznosti, prisustvovanje verskoj službi i molitvu. Poređenje obuhvata sve tri konfesije u Crnoj Gori: pravoslavnu, rimokatoličku i pripadnike islamske verske zajednice. Glavni cilj rada jeste da utvrdi da li je došlo do promena u religioznosti i da li postoji izražena distanca između tri konfesije u ovoj državi. Osim toga, cilj je da se stekne uvid u trenutnu situaciju u vezi sa religioznošću u Crnoj Gori. Radna pretpostavka je da se verska struktura u Crnoj Gori trenutno stabilizuje, dok postoji raskorak između verskih i konfesionalnih izjava i verske prakse. Stoga analiziramo dimenzije religioznosti u pogledu osnovnih sociodemografskih karakteristika i političkih opredeljenja. Rezultati pokazuju da ne postoji značajan raskorak u rodnoj strukturi. Takođe je zabeležena povezanost dimenzija religioznosti i „desničarske“ političke orijentacije.