Nacija i nacionalizam na Zapadu – nemački slučaj - Bodrožić, Đuro (Sociološki pregled, 2024)
Nemačka nacionalna svest, kada se poredi s drugim nacijama, formirana je kasnije, ali joj je trebalo manje vremena da sazri i nastupi u punini svojih zahteva. Dok je proces nacionalnog sazrevanja i uzdizanja nacionalne ideje kod drugih naroda potrajao čitav vek, pa i više, kod Nemaca se to odigralo u znatno kraćem periodu. Da bi se to dogodilo, morale su postojati pretpostavke, stvorene kroz duži vremenski period. Ukazujemo na činioce, političke i kulturne, koji su sastavni deo istorijskog procesa u formiranju nemačke nacije, koji su u konačnom odredili njenu prirodu i karakter nemačkog nacionalizma.