Pogled na suburbanizaciju iz ugla životnog toka - Bagyura, Márton (Sociološki pregled, 2024)
Ovaj rad istražuje dinamiku migracija iz grada u prigradska područja u okviru šireg gradskog područja Budimpešte, u okviru pristupa životnog toka. Prema ovom pristupu, životni događaji i prethodna rezidencijalna iskustva oblikuju odluke pojedinaca o migraciji, sa fokusom na međusobnu povezanost rezidencijalnih iskustava. Rezultati, zasnovani na polustrukturisanim intervjuima, ispituju motivacije i očekivanja novih stanovnika u prigradskom području u pogledu novog prebivališta. Glavni pokretači migracija u prigradska područja su odgajanje dece i život u prijatnijem životnom okruženju, sa uslovima koji su slični ruralnom okruženju iz detinjstva. Osim toga, ispostavilo se da su finansijska ograničenja i cene nekretnina u Budimpešti, u poređenju sa prigradskim područjima, takođe značajni činioci.