Kultura otkazivanja na Tviteru – otkazivanje Rusa i Ukrajinaca u kontekstu rusko-ukrajinskog rata - Marsenić, Marija (Sociološki pregled, 2024)
Ovim istraživanjem analizira se fenomen kulture otkazivanja na društvenoj mreži Tviter u kontekstu rusko-ukrajinskog rata. Kultura otkazivanja, kao društveni fenomen, sve više dobija na značaju na društvenim mrežama, a Tviter je postao ključno okruženje za izražavanje i dijeljenje stavova o ovom pitanju. Cilj ovog istraživanja je razumijevanje načina na koji korisnici Tvitera oblikuju diskurs o kulturi otkazivanja tokom aktuelnog rusko-ukrajinskog rata, kao i procjena intenziteta kulture otkazivanja tokom dva različita vremenska perioda – mart 2022. i mart 2023. godine. U istraživanju smo koristili kvantitativno-kvalitativnu metodu analize sadržaja i analizu diskursa. Nalazi istraživanja ukazuju na povećan intenzitet kulture otkazivanja u martu 2023. u odnosu na mart 2022. godine. Rezultati istraživanja naglašavaju da je veći broj tvitova bio napisan negativnim tonom koji se manifestovao kroz agresivne i uvredljive komentare i kroz oštru polarizaciju u dva suprotstavljena tabora, što je u skladu sa karakterističnim obrascima kulture otkazivanja kada je reč o Tviteru. Korišćenje heštagova pokazalo se kao moćno sredstvo za propagiranje ideologija i konstrukcije značenja, omogućavajući stvaranje određenog narativa i olakšavajući povezivanje sa osobama koje dijele slične stavove. Istraživanje pruža dublji uvid u dinamiku kulture otkazivanja na Tviteru u kontekstu rusko-ukrajinskog rata, demonstrirajući kako društveni i politički događaji oblikuju percepciju i stavove korisnika Tvitera.