Analiza socioloških aspekata informacione bezbednosti primenom HAIS-Q modela - Jevtić, Nenad; Raut, Jelena (Sociološki pregled, 2024)
Cilj rada je istraživanje socioloških aspekata informacione bezbednosti kroz HAIS-Q model, na Fakultetu za inženjerski menadžment. Istraživanje je sprovedeno anonimno, u vremenskom okviru od četiri meseca, na uzorku od 179 ispitanika. HAIS-Q model je izgrađen od sedam fokusnih oblasti, koje prožimaju varijable znanje, stavovi i ponašanja, dok se predmetno istraživanje usmerilo na fokusnu oblast „upotreba interneta“. Analizirajući varijable sa najnižim ocenama u jednoj od sedam fokusnih oblasti ovog modela, istražuju se nedostaci u svesti o informacionoj bezbednosti među zaposlenima. Rad ističe implikacije ovih nedostataka za organizacionu bezbednost i zaštitu informacija, sa akcentom na važnost unapređenja varijabli sa najnižim ocenama. Sveobuhvatnim razmatranjem socioloških dimenzija informacione bezbednosti, doprinosi se boljem razumevanju ove važne oblasti današnjeg digitalnog doba.