Prostorni identitet međunarodnih studenata i vezanost za grad - Petrić, Jasna; Lukić, Vesna (Sociološki pregled, 2024)
Pretpostavka ovog, u svim aspektima novog istraživanja u Srbiji, jeste da način na koji prostor utiče na identitet akademski mobilnih, međunarodnih studenata integriše deo njihovih individualnih identiteta, ali istovremeno utiče na varijabilnost identiteta poteklih iz različitih kontekstualnih faktora ishodišta studentskih migracija. Gradovi se mogu posmatrati kroz njihovu ulogu u oblikovanju i transformaciji identiteta međunarodnih studenata. Cilj je da se ispita emocionalna i pragmatična vezanost međunarodnih studenata za grad studiranja, uz poređenje sa ova dva oblika vezanosti za mesto iz kojeg potiču. Empirijska provera teorijskih postavki bazira se na kvalitativnom istraživanju putem fokus-grupnih intervjua sa tri predefinisane grupe ispitanika, čiji se rezultati prikazuju u radu, a u kasnijim fazama istraživanja dodatno će biti validirani u triangulaciji sa anketnim upitnicima i intervjuima kao komplementarnim istraživačkim tehnikama i pristupima.