Uslovi studiranja srpskih studenata u Beču - Sljukic, Marica; Stojšin, Snežana; Vidicki, Vladan (Sociološki pregled, 2024)
Tekst je posvećen sagledavanju uslova u kojima žive i studiraju srpski studenti u austrijskoj prestonici, a baziran je na rezultatima empirijskog istraživanja realizovanog 2021/2022. godine. Uzorak su činili studenti srpskog porekla iz Srbije, Bosne i Hercegovine, drugih bivših jugoslovenskih republika, kao i oni koji su rođeni u drugim evropskim zemljama, a srpskog su porekla. Podaci su prikupljeni primenom elektronskog upitnika i fokus-grupnog intervjua. Sagledavanje uslova studiranja obuhvatilo je sledeće parametre: troškove školarine, hrane i stanovanja; načine finansiranja; nužnost dodatnog radnog angažovanja; finansijsku dostupnost kulturnih sadržaja; kvalitet komunikacije na fakultetu i podršku studentskih organizacija. Analizom je ustanovljeno da srpske studente u toku studiranja na bečkim univerzitetima ograničava nekoliko faktora, koji su identifikovani i eksplicitno navedeni.