Dragocen doprinos istoriji sociologije u Jugoslaviji - Mitrović, Ljubiša (Sociološki pregled, 2023)
Rad predstavlja osvrt na naučni doprinos ruske sociološkinje prof. dr Zinaide T. Golenkove, posebno u oblasti istraživanja jugoslovenske (i srpske) sociologije u periodu njenog socijalističkog razvoja, kao i na njen lični angažman u ostvarivanju saradnje između (sovjetskih) ruskih i (jugoslovenskih) srpskih sociologa u periodu od šezdesetih godina 20. veka do danas. Imajući u vidu bogatstvo istorije srpske i jugoslovenske sociologije, čijem istraživanju je Golenkova pružila veliki doprinos, u radu se pledira za razvijanje posebne akademske, sociološke discipline, koja bi se bavila razvitkom sociologije u Srbiji.