Promene u nacionalnoj strukturi stanovništva Srbije početkom 21. veka - Stojšin, Snežana (Sociološki pregled, 2023)
Osnovni cilj rada jeste analiza nacionalne strukture stanovništva Srbije prema Popisu 2022. godine i promena koje su se dogodile od početka 21. veka (Popis 2002. godine) do danas (Popis 2022. godine). U istraživanju se polazi od pretpostavke da nije došlo do značajnijih promena u nacionalnoj strukturi stanovništva Srbije u odnosu na prethodna dva popisa (2002. i 2011), ali da je na nivou opština moguće uočiti neke razlike. U posmatranom periodu broj stanovnika Srbije smanjio se za 850.998 stanovnika. Analiza podataka pokazala je da je kod skoro svih etničkih grupa u posmatranom periodu primećeno smanjenje broja pripadnika. Povećao se broj pripadnika bošnjačke, romske, albanske i ruske nacionalnosti. Sve etničke grupe su starije u odnosu na prethodne popise.