Saznajno vredno (pod)sećanje na sociološki doprinos Vojina Milića - Milošević, Božo (Sociološki pregled, 2023)
U ovom osvrtu reč je o vrednom zborniku socioloških tekstova, koji su prethodno saopšteni na posebno organizovanom naučnom skupu na Institutu za sociološka istraživanja Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, septembra 2022. godine, a koji je upriličen u čast stogodišnjice rođenja uticajnog srpskog (i bivšeg jugoslovenskog) sociologa Vojina Milića. Autori tih tekstova pretežno su mlađi sociolozi, kojima su profesori na studijama bili nekadašnji Milićevi studenti/magistrandi/doktorandi. U devet originalnih priloga u zborniku se sistematski analiziraju naučni doprinosi Vojina Milića u pet ključnih oblasti sociologije (sociološkoj teoriji, istoriji sociološke misli, metodologiji socioloških istraživanja, sociologiji saznanja i sociologiji nauke). Autori tih priloga su vrlo pregledno, sistematično i kritički predstavili neka od najznačajnijih Milićevih stanovišta, koja su ga učinila prepoznatljivim među sociolozima i posle više od četvrt veka od njegovog upokojenja. Nesporno je da taj njihov napor predstavlja vredno nastojanje da se iz domaće saznajne (sociološke) baštine reafirmiše ono što je najvrednije, što je doprinelo međunarodnom ugledu srpske sociologije i što omogućava sadržajnije i sveobuhvatnije upoznavanje domaćeg naučnog podmlatka sa njom.