Komparativna pedagogija i sistemi obrazovanja kroz jednu optimalnu dioptriju - Bazić, Jovan R (Sociološki pregled, 2023)
Osvrt na ovu knjigu izvršen je kroz sociološki teorijsko-metodološki pristup, kako bi se: a) ukazalo na društveno-istorijsku uslovljenost i naučne razloge konstituisanja i razvoja komparativne pedagogije kao zasebne naučne discipline; i b) istakao međusobni uticaj obrazovnih sistema i društvenih procesa u konkretnim društveno-istorijskim, kulturnim, ekonomskim i političkim uslovima.