Geopolitika kao starija sestra geoekonomije i transformacija svetskog sistema u 21 veku - Cvetićanin, Neven; Maksimović, Marijana (Sociološki pregled, 2023)
Predmet preduzetog istraživanja je analiza geopolitičkih i geoekonomskih promena u multipolarnom svetu 21. veka, koje dovode do transformacije svetskog sistema. U toku je evolucija geostrateške pozicije Sjedinjenih Američkih Država (SAD), uspon Kine, kao i podela sveta koja je nastupila sa ofanzivnim aktivnostima Rusije i ekspanzijom drugih zemalja poput Indije, Brazila, Saudijske Arabije. Cilj istraživanja je da se pored geopolitičke, kao bazične, istakne značaj geoekonomske komponente, kao izvedene, u međunarodnim odnosima, koja se najčešće manje jasno vidi iza mnogih međunarodnih konflikata i savezništava. Osnovna teza rada je da dominantne geostrateške sile poput SAD, Kine i Rusije prate svoje dugoročne geopolitičke i geoekonomske interese i ciljeve, što ih dovodi u konfliktne ili savezničke odnose, a što je opet zaslužno za konfiguraciju moći i odnos između velikih sila u areni svetske politike. U radu je korišćen multidisciplinarni kombinovani metod koji se bazira na političkim i ekonomskim naukama, te ponekad proučava šire geopolitičke procese, a ponekad se posvećuje užoj geoekonomskoj analizi pojedinačnih (geo)ekonomskih parametara.