Efekti tranzicije na životni standard i socijalnu nejednakost - Filipović, Sanja; Ignjatović, Jelena (Sociološki pregled, 2023)
Cilj ovog rada je da se utvrde efekti tranzicije na životni standard i socijalnu nejednakost u Poljskoj, Mađarskoj, Sloveniji i Rusiji. Radi uspostavljanja tržišne privrede, ove zemlje su, krajem 1980-ih godina, započele privredno-sistemske reforme. Cilj je bio uspostavljanje tržišne privrede, makroekonomske stabilnosti i višeg životnog standarda jer je (izuzev u Sloveniji) BDP po glavi stanovnika bio znatno niži u odnosu na prosek EU. S obzirom na različit pristup u sprovođenju tranzicije, sve zemlje su u prvoj fazi (do sredine 1990-ih) imale problem recesije i hiperinflacije, koji je uz neadekvatnu privatizaciju uslovio pad životnog standarda (Slovenija i Rusija) i rast nejednakosti. Tek se nakon uspostavljanja institucionalnih reformi i privlačenja SDI, u drugoj fazi tranzicije (kraj 1990-ih) uspostavila makroekonomska stabilnost, što je doprinelo rastu životnog standarda (osim Rusije) i smanjenju nejednakosti (osim Poljske).