Stogodišnjica rođenja velikana: Mihailo Marković (1923–2023): Marković i uloga angažovanog intelektualca - Govedarica, Milanko (Sociološki pregled, 2023)
Pretpostavka od koje se polazi jeste mišljenje da je Markovićev opus veoma relevantan za ispitivanje uloge društveno angažovanog intelektualca, posebno u današnjim regionalnim i globalnim okolnostima. Osnovni postupci u obradi teme su: (1) izlaganje Markovićevih glavnih postignuća, (2) analiza smisla i mesta dijaloga u komunikativnim modalitetima mišljenja i (3) potvrđivanje teze o štetnosti dijaloškog deficita kroz ilustrativan primer tzv. kolektivnog Zapada. Najvažniji rezultati tiču se objašnjenja disidentske i dijaloške uloge društveno odgovornog intelektualca, kao i potkrepljenja mišljenja o uzornosti Markovićevog držanja u tom pogledu.