Međunarodna praksa i modeli u primeni koncepta „pametni grad“ i održivo društvo - Tomić, Miloš (Sociološki pregled, 2023)
Ovaj koncept predstavlja standard u urbanom planiranju i transformaciji usluga (transport, zdravstvo, obrazovanje, bezbednost, ekologija) čija je osnovna karakteristika digitalizacija odnosno primena savremene informaciono-komunikacione tehnologije. Prilagođavanje građana na izmenjene uslove urbane sredine u kojima se svakodnevni problemi rešavaju putem tehnologije dovodi do stvaranja tzv. digitalne ili pametne nacije čije unutrašnja koherentnost i komunikacija zavise od pristupa internet mreži. Cilj ovog rada jeste opisivanje ključnih karakteristika pametnih gradova i održivog društva uključujući praktične primere uspešno transformisanih digitalnih nacija. U radu su primenjeni tehnika analize sadržaja i istorijsko-komparativna analiza procesa socijalne digitalizacije.