Logika i naučni metod. Virus i mozaička bolest duvana – šta znamo o infektivnim agensima - Lukić, Aleksandar; Arsić Arsenijević, Valentina (Sociološki pregled, 2023)
U ovom radu, na primeru otkrića virusa iz istorije nauke u eksperimentima D. J. Ivanovskog, autori istražuju na koji način funkcioniše naučno istraživanje i kako postepeno dolazi do preobražaja naučne koncepcije koja bi mogla da se odredi kao vladajuća paradigma. Poštujući logičke i naučnometodološke principe, Ivanovski je svojim radom, dugoročno gledajući, doveo do otkrića virusa kao sasvim novih agensa i time do rekonstrukcije paradigme o bakterijama kao najsitnijim živim izazivačima bolesti. Time je doprineo onome što se u filozofiji nauke određuje kao naučni rast. Komparativnom analizom, na primeru zaštitnih maski, pokazaćemo da je danas prisutna tendencija da se osnovni postulati naučnog rada koji podrazumevaju kritičko preispitivanje i mogućnost opovrgavanja više ne poštuju u dovoljnoj meri.