Osvrt na uzroke Oktobarske revolucije kroz dopunu analize Tede Skočpol - Vojnović, Sava (Sociološki pregled, 2023)
Polazeći od globalnog značaja Oktobarske revolucije kao istorijskog događaja, kao i kompleksnosti društvenih odnosa u takvim okolnostima, cilj rada jeste da se što temeljnije sagledaju korelacije između same revolucije i društvenih okolnosti koje joj prethode. U radu se tumače istorijski podaci i pretresaju glavnim argumenti unutar teorija revolucija. Fokus je na strukturalnim činiocima i analizi koju nudi Teda Skočpol (Theda Skocpol), s naglaskom na ulozi proletarijata. Osnovna teza jeste da je jedan od ključnih uslova (uzroka) postojanje razgranate mreže seoskih komuna i radničkih udruženja, uz dovoljno čvrste veze unutar klasa. Odnosno, nezadovoljstvo ekonomskim stanjem i oslabljenost centralne vlasti ne bi sami po sebi doveli do revolucionarnih dešavanja, kao što se ni udružene aktivnosti proletarijata i lidera opozicionih stranaka ne smeju prenebregnuti.