Kompradori kao deo TNKK: slučaj Srbije - Antonić, Slobodan (Sociološki pregled, 2023)
U prvom delu članka daje se teorijski okvir i iznose ekonomski i politički razlozi zašto se Srbija može smatrati „neformalnom”, „strukturalnom” ili „postmodernom” kolonijom. Objašnjava se standardni način crpljenja viška iz zemalja (polu)periferije svetskog kapitalističkog sistema, i u tom smislu, na primeru Srbije pokazuje se šta je jedna od ključnih funkcija kompradora. U drugom delu članka daje se pregled stavova društvenih naučnika u Srbiji koji su primenili koncepciju kompradorske buržoazije (ili kompradorske elite), kao dela globalne klasne strukture, na savremeno srpsko društvo. Razmatraju se i neke konceptualne nedoumice, kao i mogućnost daljeg teorijskog i iskustvenog istraživanja ovog pitanja u srpskoj sociologiji.